Autá na splátky – aj pre dlžníkov, na notársku zmluvu, bez akontácie

V dnešnej dobe sa stále viac ľudí obracia na možnosť kúpy auta na splátky. Tento spôsob financovania ponúka flexibilitu a prístup k vozidlu aj pre tých, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov na jednorazovú platbu. Článok sa zameria na rôzne možnosti, ktoré trh ponúka, a zodpovie otázky týkajúce sa kľúčových aspektov kúpy auta na splátky a leasing.

Kľúčové informácie článku

Auto na splátky umožňuje rozložiť náklady na vozidlo do mesačných splátok, čím sa eliminuje potreba jednorazovej platby celej sumy v hotovosti.

Pôžičku na auto je možné získať v bankách aj v nebankových spoločnostiach, často formou bezúčelových pôžičiek, ktoré sú dostupné pre klientov s vysokou bonitou.

Pre ľudí, ktorí nemajú možnosť zaplatiť počiatočný vklad, existuje možnosť kúpiť auto na leasing bez akontácie, čo je výhodné pre tých, ktorí potrebujú nové auto okamžite a nemajú dostatočné finančné prostriedky.

Najlacnejšie auto na leasing

Ak človek hľadá najlacnejšie auto na leasing, je dôležité porovnať rôzne ponuky na trhu. Leasing je populárnym spôsobom financovania, ktorý umožňuje získať nové auto bez potreby jednorazovej platby celej sumy. Pri porovnávaní ponúk leasingu je dôležité zohľadniť mesačné splátky aj celkové náklady na leasing, vrátane úrokov a poplatkov za poistenie.

Auto na leasing bez akontácie

Pre tých, ktorí nemajú možnosť zaplatiť akontáciu, je k dispozícii aj možnosť kúpiť auto na leasing bez akontácie. Tento typ leasingu umožňuje získať auto bez potreby počiatočného vkladu, čo je veľkou výhodou pre tých, ktorí potrebujú nové auto a nemajú dostatok finančných prostriedkov. Rovnako ako pri iných typoch financovania, aj tu je dôležité dôkladne si prečítať podmienky a zvážiť, či sú splátky v súlade s finančnými možnosťami.

Ako nájsť najlacnejšie auto na leasing

TipPopis
Porovnanie ponúkVyužitie online nástrojov na porovnávanie leasingových ponúk môže pomôcť objaviť tie najvýhodnejšie možnosti na trhu.
Výber správneho modeluMenšie a menej vybavené vozidlá zvyknú mať nižšie leasingové splátky, čo môže významne ovplyvniť celkové náklady.
Dĺžka leasinguKratšie leasingové zmluvy môžu mať síce vyššie mesačné splátky, ale nižšie celkové náklady, čo je výhodné pre tých, ktorí chcú auto rýchlejšie splatiť.
Akcie a zľavyVyužitie sezónnych zliav a špeciálnych akcií môže výrazne znížiť celkovú cenu leasingu, čo je ideálne pre úsporných kupujúcich.

Nájdenie najlacnejšieho auta na leasing vyžaduje dôkladné porovnanie dostupných ponúk a pochopenie všetkých zložiek, ktoré ovplyvňujú konečnú cenu leasingu.

Auto na notársku zmluvu

Auto na notársku zmluvu je ďalšou možnosťou, ako získať vozidlo na splátky. Notárska zmluva poskytuje dodatočnú právnu istotu pre obe strany – predávajúceho aj kupujúceho. V praxi to znamená, že podmienky splácania sú presne špecifikované a notár zabezpečuje, aby boli dodržiavané. Tento spôsob je ideálny pre tých, ktorí chcú mať istotu, že ich splátky budú riadne zohľadnené a že v prípade problémov budú mať právnu podporu.

Auto na notársku zmluvu bez akontácie

Pre ľudí, ktorí nemajú možnosť zaplatiť akontáciu, je k dispozícii aj možnosť kúpiť auto na notársku zmluvu bez akontácie. Toto riešenie umožňuje získať vozidlo bez potreby počiatočného vkladu, čo je veľkou výhodou pre tých, ktorí potrebujú auto okamžite a nemajú dostatočné finančné prostriedky. Treba však mať na pamäti, že absencia akontácie môže znamenať vyššie mesačné splátky alebo dlhšiu dobu splácania.

Predám auto na splátky cez notára

Inzeráty typu „predám auto na splátky cez notára“ je ďalšou možnosťou, ktorá poskytuje právnu istotu pre obe strany. Notár zabezpečuje, že všetky podmienky predaja a splácania sú jasne definované a právne záväzné. Tento spôsob je obľúbený najmä medzi súkromnými predajcami, ktorí chcú mať istotu, že dostanú svoje peniaze, a kupujúcimi, ktorí chcú mať záruku, že ich splátky budú riadne evidované.

Kúpa auta je možná aj na splátky cez notára.

Najlacnejšie autá na splátky

Ak človek hľadá najlacnejšie autá na splátky, je dôležité porovnať rôzne ponuky na trhu. Mnohé finančné inštitúcie a predajcovia áut ponúkajú rôzne akcie a zľavy, ktoré môžu výrazne znížiť celkové náklady na auto. Pri porovnávaní ponúk je dôležité zohľadniť cenu auta, úrokovú sadzbu, dĺžku splácania a ďalšie poplatky, ktoré môžu ovplyvniť celkovú sumu, ktorá sa za auto zaplatí.

Tu je tabuľka tipov na najlacnejšie autá na splátky dostupné na slovenskom trhu. Táto tabuľka obsahuje niekoľko obľúbených modelov, ich základné charakteristiky, orientačnú mesačnú splátku a ďalšie relevantné informácie:

Model autaCena od (EUR)Mesačná splátka (EUR)Motor (kW)Spotreba (l/100 km)Poznámky
Dacia Sandero10,900150675,0Cenovo dostupné, jednoduchá údržba
Škoda Fabia13,000180594,7Populárne na Slovensku
Hyundai i1012,300170495,2Kompaktné mestské auto
Kia Picanto12,000165495,0Výborná záruka
Renault Clio14,500200554,8Elegantný dizajn
Toyota Aygo13,200185535,1Spoľahlivý a bezpečný
Volkswagen Up!12,800175445,4Vysoká kvalita spracovania
Peugeot 10813,100180534,9Štýlové a ekonomické
Citroën C112,700175534,8Rovnaký základ ako Peugeot 108
Fiat Panda11,500160515,3Praktické a priestranné

Poznámky k tabuľke:

  1. Cena od (EUR): Orientačná základná cena vozidla bez príplatkov a ďalších nákladov.
  2. Mesačná splátka (EUR): Priemerná mesačná splátka pri financovaní vozidla na 60 mesiacov s 10% akontáciou. Skutočná výška splátky sa môže líšiť v závislosti od podmienok konkrétneho poskytovateľa financovania.
  3. Motor (kW): Výkon motora v kilowattoch.
  4. Spotreba (l/100 km): Priemerná kombinovaná spotreba paliva.

Tieto údaje môžu slúžiť ako východisko pri hľadaní tých najlacnejších áut na splátky. Je dôležité porovnať si ponuky jednotlivých predajcov a financujúcich spoločností, aby sa našli najvýhodnejšie podmienky pre individuálne potreby.

Ojazdené autá na splátky

Ojazdené autá na splátky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupné vozidlo. Tento typ financovania umožňuje získať kvalitné ojazdené auto bez potreby jednorazovej platby celej sumy. Pri kúpe ojazdeného auta na splátky je však dôležité dôkladne skontrolovať stav vozidla a preveriť si jeho históriu, aby sa predišlo možným problémom v budúcnosti.

Auto na splátky bez akontácie

Auto na splátky bez akontácie je ideálnym riešením pre tých, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov na počiatočný vklad. Tento spôsob financovania umožňuje získať vozidlo bez potreby okamžitého vyplatenia časti ceny auta. Avšak, rovnako ako pri iných typoch financovania, aj tu je dôležité dôkladne si prečítať podmienky a zvážiť, či sú splátky v súlade s finančnými možnosťami.

Auto na splátky bez dokladovania príjmu

Pre niektorých ľudí môže byť problémom dokladovanie príjmu pri žiadosti o úver na auto. Na trhu však existujú ponuky, ktoré umožňujú kúpu auta na splátky bez dokladovania príjmu. Tieto produkty sú zamerané najmä na samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré nemajú pravidelný príjem, alebo na ľudí, ktorí pracujú na dohodu.

Pri výbere tohto typu financovania je však dôležité byť opatrný a dôkladne si prečítať podmienky, aby sa predišlo nepríjemnostiam.

Auto na splátky aj pre dlžníkov

Jednou z veľkých výhod kúpy auta na splátky je, že tento spôsob financovania môže byť dostupný aj pre osoby so záznamom v úverovom registri. Pre dlžníkov existujú špeciálne ponuky, ktoré im umožňujú získať nové alebo ojazdené vozidlo bez potreby okamžitého vyplatenia celej sumy.

Samozrejme, pri takýchto ponukách treba byť opatrný a dôkladne si prečítať podmienky, aby sa predišlo neželaným prekvapeniam. Auto na splátky aj pre dlžníkov síce dostupné je, avšak skôr výnimočne. Banky totiž neposkytujú úvery dlžníkom, obrátiť sa treba skôr na nebankovky.

Bezúčelový úver na auto

Pri kúpe nového alebo jazdeného auta je využitie splátok jednou z najčastejších možností financovania. Tento prístup umožňuje ľuďom rozložiť náklady na vozidlo do mesačných splátok, čím odpadá potreba jednorazovej platby celej sumy v hotovosti.

Pôžičku na auto je možné získať v bankách aj v nebankových spoločnostiach. Nevyžaduje sa pritom, aby šlo o špeciálny autoúver. Veľmi často sú na nákup auta využívané bezúčelové pôžičky.

Bezúčelová pôžička je ľahko dostupná pre klientov banky či osoby s vysokou bonitou. Využíva sa najmä v situáciách, keď klient nemá dostatok hotovosti na kúpu auta, alebo nechce minúť všetky svoje úspory.

Operatívny alebo finančný leasing

Operatívny leasing je forma prenájmu vozidla, pri ktorej si nájomca (klient) prenajíma auto na preddefinované obdobie, zvyčajne na krátke alebo strednodobé obdobie.

Finančný leasing je forma financovania, pri ktorej si nájomca prenajíma vozidlo s cieľom jeho neskoršieho odkúpenia. Po skončení leasingovej zmluvy má právo na odkúpenie vozidla za dohodnutú cenu. Možné je aj to, že odstúpim leasing, teda že sa presunie na inú osobu alebo firmu.

KritériumOperatívny leasingFinančný leasing
VlastníctvoAuto zostáva vo vlastníctve leasingovej spoločnostiAuto sa stáva vlastníctvom nájomcu po zaplatení všetkých splátok
Mesačné splátkyZvyčajne nižšieZvyčajne vyššie
ÚdržbaMôže byť zahrnutá v mesačných splátkachKlient je zodpovedný za údržbu
Obmedzenia na kilometreMôžu existovaťŽiadne
FlexibilitaMožnosť častejšej výmeny vozidielDlhodobé vlastníctvo vozidla

Výber medzi operatívnym a finančným leasingom závisí od individuálnych potrieb a preferencií. Ak sa preferujú nižšie mesačné splátky a flexibilita, operatívny leasing môže byť lepšou voľbou. Ak je v pláne dlhodobé vlastníctvo vozidla a nevadia vyššie mesačné náklady, finančný leasing môže byť výhodnejší.

Auto na leasing alebo na úver?

Či si kúpiť auto na leasing alebo úver je zásadné rozhodnutie, ktoré treba urobiť hneď na začiatku. Medzi týmito formami investovania sú výrazné rozdiely. Pokiaľ ide o pôžičku môže byť bezúčelová, dostupné sú aj autoúvery.

KritériumLeasingÚver
Mesačné splátkyNižšie mesačné splátky, pretože sa platí len za užívanie auta.Vyššie mesačné splátky, pretože sa spláca celá hodnota auta.
Počiatočný vkladNižší počiatočný vklad.Vyšší počiatočný vklad.
Vlastníctvo autaPo skončení leasingu auto patrí leasingovej spoločnosti, ak ide o operatívny leasing.Po splatení úveru je auto vo vlastníctve osoby, ktorá ho splácala.
Obmedzenia na kilometreObmedzenia na počet najazdených kilometrov, poplatky za prekročenie limitu.Žiadne obmedzenia na najazdené kilometre.
Starostlivosť o autoMenšie starosti o údržbu, často zahrnuté náklady na údržbu a opravy.Zodpovednosť za všetky náklady na údržbu a opravy.
Častá výmena autaMožnosť častejšej výmeny vozidiel, jazdenie na novších autách s novšími technológiami.Dlhodobé vlastníctvo auta, možnosť predaja alebo použitia ako zálohy na nové vozidlo.
Flexibilita v úpraváchObmedzená možnosť úprav auta.Plná flexibilita v úprave auta podľa predstáv.
Poplatky za opotrebovanieMožné poplatky za nadmerné opotrebovanie vozidla.Žiadne poplatky za opotrebovanie, pretože auto je v osobnom vlastníctve.

Kúpa auta na splátky je flexibilným a dostupným spôsobom, ako získať nové alebo ojazdené vozidlo. Bez ohľadu na to, či je niekto dlžník, nemá možnosť dokladovať príjem alebo hľadá najlacnejšiu možnosť, na trhu existuje množstvo ponúk, ktoré môžu vyhovovať špecifickým potrebám. Je však dôležité byť opatrný, dôkladne si prečítať podmienky a zvážiť všetky náklady spojené so splátkami, aby sa nové auto užívalo bez finančných stresov.